baby søvn 0-3 år

ER DIN BABY SÆRLIGT SENSITIV?

Man siger, at hvert 5. barn er særligt sensitivt. Med til den særlige sensitivitet hører ofte søvnproblemer som følge af over eller understimulering. De særligt sensitive børn kan nemlig ofte “få for meget” og har brug for ekstra tryghed og afskærmning fra en støjende og voldsom verden. Alle High Need babyer er også i en aller anden grad sensitive. Man kan være sensitiv på forskellig vis. Man hører ofte om de introverte sensitive babyer og børn, som udgør ca. 70% af de sensitive børn. Dog er ca. 30% ekstroverte særligt sensitive (kilde: Elaine N. Aron). De ekstrovert sensitive bliver også kaldt for signalstærke babyer.

De særligt sensitive babyer har behov for ekstra nærvær, tryghed, pauser og forudsigelighed. Mange har glæde af en slyngevugge og eller en tyngdepose, der kan giver ekstra tryghed ved sovetid. Særlig sensitivitet er ikke en diagnose men en måde, at være i verden på. Med den rette støtte udvikler disse børn sig ofte til fantastiske voksne mennesker.

Sensitive babyer har et mere fintfølende sansesystem:


• tøjet, vaskemærker og strømper irriterer og kradser.
• når barnet skal i bad, have klippet negle eller klippet håret er det ofte en kamp og ender i gråd.
• barnet er ofte selektive i madvalg og tilbageholden overfor at prøve nyt mad, og det kan både være smag og konsistens som barnet reagere på.
• det er svært at sidde stille på stolen – der er myrer i bagdelen.
• barnet har en lav smerte tærskel, og bliver nemt pylret og måske ængstelig. Lys og lyde kan virke overvældende.
• trækker sig fra berøringer og kan ikke lide knus og kram
• barnets søvn er urolig og afbrudt, og det kan være svært at falde i søvn om aftenen.

De sensitive babyers fintfølende sansesystem har svært ved at rumme for mange sanseindtryk, hvilket ofte resulterer i overstimulering:

• hyperaktivitet, træthed eller udbrændthed
• voldsom raseri og frustration
• udad reagerende adfærd, bider eller slå andre
• kan ikke lide at være sammen med mange mennesker
• trækker sig, laver huler, tager pauser
• svært ved koncentration og fokus på lege og er meget til og fra aktiviteterne
• stort behov for kontrol, forudsigelighed, genkendelighed og tryghed

5 TYPER AF SÆRLIGT SENSITIVE BØRN

Familiekonsulent Anette Bitten Christensen inddeler de særligt sensitive i 5 typer. Det gør det nemmere at forstå sit særligt sensitive barn, når man ved, hvilke sanser, der typisk vil komme på overarbejde.

Det ”fysisk” sensitive barn

Det ”sociale” sensitive barn

Det ”følelsesmæssige” sensitive barn

Det ”filosofiske” sensitive barn

Det ”temperamentsfulde” sensitive barn

Læs mere om de særligt sensitive børn her.

 

 

OM BABYSØVN.DK
Jeg er mor til en lille pige, der havde kolik og voldsomme søvnproblemer. Jeg vil nu gerne hjælpe andre forældre med at finde løsninger, der hjælper deres babyer med at sove bedre. Målet med babysoevn.dk er at skabe videndeling forældre imellem og samle information ét sted.

Jeg har ikke en sundhedsfaglig baggrund og er ikke baby søvn ekspert. Dog er jeg gennem mit virke i daglig dialog med forældre til babyer, der har søvnproblemer. Denne side afspejler den viden, jeg har opsamlet gennem tiden. Brugen af råd og anbefalinger fra Babysøvn.dk sker derfor på eget ansvar.

Siden driver jeg non-profit og på frivillig basis. Jeg ejer virksomheden tyngdeposen.dk, hvor jeg sælger mit bedste bud på et hjælpemiddel til babyer, der har svært ved at finde ro til at sove.

Jeg håber, at I bliver klogere og får den viden og hjælp I har brug for.

De bedste hilsner
/Vibeke